Det bliver børnenes jul i år

Post Nord, GLS og de øvrige pakkepost firmaer har haft en travl tid med at agere julemand. Onlinesalget ser ud til at vokse markant og er ved at passere de fysiske butikker på markedspladsen for julegaver, viser analysen, som Wilke har udarbejdet for Sydbank.

En tredjedel af de adspurgte siger, at de har købt flere gaver online i år i skyggen af Corona pandemien. Fordelingen af indkøb i fysiske butikker og online er næsten fifty/fifty med en lille overvægt til online-bestillingerne.

Corona angst præger julehandelen

- Det er helt tydeligt, at frygten for corona og myndighedernes restriktioner har været med til at fremme julehandelen på nettet. Det passer også med det billede, vi har set i de seneste måneder, hvor onlinesalget står for en stor del af den imponerende fremgang, som detailhandlen har oplevet i år, siger Sydbanks cheføkonom, Søren V. Kristensen. 

Conona pandemien har ligeledes fået markant flere til at gå tidligere i gang med at købe julegaverne i år. Således melder 28,1 procent, at de har valgt en tidligere afgang med gaveindkøbsbussen.

Gaveregn i børnefamilierne

Det er især den nære familie, som kan finde pakker under juletræet.  Tre ud af fire (72 pct.) af gaverne er til børn og børnebørn, partnere, søskende, forældre. Det understreges af, at det især er børnefamilierne som melder, at der bliver købt flere julegaver i år. Det er ellers ikke fordi danskerne for alvor siger, at de vil spendere feriepengene på julegaver. Alligevel tyder svarene på, at der kommer flere og dyrere julegaver under træet i år.

- Knap en femtedel af danskerne regner med at bruge flere penge på julegaverne i år end sidste år. Det hænger også fint sammen med den forventning vi har. Danskerne har nemlig rekordmange penge stående på bankbogen.

Masser af penge

Faktisk er danskernes indestående for første gang nogensinde på mere end 1 billion kroner. Det sker blandt andet, fordi vi ikke kan bruge penge på at tage ud at rejse.

- Det er derfor vores forventning, at en del af de penge i stedet vil gå til flere gaver under træet til jul, siger Sydbanks cheføkonom Søren V. Kristensen.

 

Det viser undersøgelsen også:                            

  • Vi køber flere julegaver på internettet, netto 20,5 pct.
  • 17,2 pct. vil købe flere gaver i år, 14,2 pct. at de vil købe færre 
  • 1/3 siger, at de har købt flere gaver på nettet på grund af corona
  •  I alt 54,9 pct. af de adspurgte siger, at de bruger nettet til at få ideer og køber julegaver
  •  16 pct. bruger de fysiske butikker til at orientere sig, før de køber online 
  • 11 pct. køber alle deres gaver i butik, lige så mange køber overhovedet ingen gaver i butikken 
  • 11,3 pct. har lavet en eller flere julegaver selv. 
  • 35 pct. er bekymret for den digitale sikkerhed i en sådan grad, at det påvirker, hvor de lægger deres indkøb

 

Forældrene køber på børnenes vegne

Børnene elsker ikke kun julen, fordi de får gaver, de elsker også at give gaver. Men i mange tilfælde, så er det forældrene, som køber på børnenes vegne, viser Wilkes undersøgelse for Sydbank.

For hver gang der ligger fem pakker  fra børn under juletræet, så er de tre købt af forældrene, viser rundspørgen. I alt 59 pct. tilkendegiver, at de køber gaverne på børnenes vegne.

Men børnene kan også selv, enten ved at slå hul på sparebøssen, det er dog kun et lille mindretal på 6 pct. som finder ”hammeren” frem. De fleste sparer op (34 pct.) eller har fritidsjob (22 pct.) eller de får ekstra lommepenge af forældrene (24 pct.)


Næste artikel